Субота
23.11.2024
05:26
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна сторінка | Зворотній зв'язок | Все про шиття | Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Пироги
Торти
Тістечка
Кекси і маффіни
Піца
Пиріжки і булочки
Печиво
Млинці та оладки
Пошук рецепта
/_pu/1/50690404.jpg
Курячі нагетси в домашніх умовах
/_pu/4/15231765.jpg
Сирні кекси в силіконових формочках
/_pu/2/59483661.jpg
Салат «Шишка» з мигдалем
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Рецепти » Випічка » Торти


Торт «Політ»

Рецепт повітряного торта «Політ» по ГОСТу сподобається всім нудьгуючим по радянським десертів, любителям безе і солодощів в цілому. За смаком і технології приготування виріб нагадує торт «Київський», але готується помітно швидше. Тут не доведеться добу витримувати білки і розбивати збірку торта на кілька днів - висушивши безе в духовці і повністю остудити, можна відразу приступати до формування десерту.

Білки для приготування коржів зручніше зібрати заздалегідь, тоді не доведеться терміново робити ще одне блюдо, щоб кудись прилаштувати невитрачені жовтки. Наприклад, якщо після виготовлення печива або варіння крему залишилося 2-3 зайвих білка, переливаємо їх у відповідну ємність, закриваємо кришкою і прибираємо в морозилку, або на кілька днів залишаємо в холодильнику. Як тільки збереться необхідна кількість білкової маси, можна братися за торт.
 
Складові:

Для безе:
  • білки - 170 г (білки 5-6 яєць);
  • арахіс - 130 г;
  • цукор - 320 г;
  • ванільний цукор - пакетик (8-10 г).

Для крему:
  • молоко - 100 мл;
  • жовток - 1 шт .;
  • цукор - 200 г;
  • вершкове масло - 200 г;
  • ванільний цукор - пакетик (8-10 г);
  • коньяк - 1 ст. ложка;
  • какао-порошок - приблизно 1/2 ч. ложки.


Торт «Політ» рецепт з фото крок за кроком

Як приготувати торт «Політ» по ГОСТу

Насамперед підготуємо арахіс - до моменту збивання білків він повинен бути вже підсмажений, охолоджені, очищений і подрібнений. Висипаємо горіхи на суху розпечену сковороду. Обсмажуємо при постійному перемішуванні 5-10 хвилин. Знявши з вогню, охолоджуємо. 
 

Знімаємо лушпиння, подрібнюємо арахіс в чаші блендера або рубаємо ножем до дрібних шматочків. 
 

Приступаємо до приготування безе. Для роботи вибираємо чисту і суху миску, додатково можна знежирити посуд лимонним соком. Відміряємо 170 г білків - 5 великих яєць або 6 невеликих. Як вже було сказано у вступі, необов'язково використовувати свіжі білки - можна взяти зістарені (постійне в холодильнику) або розморожені. Головне, щоб до білкової маси не потрапив жовток, жир, частинки шкаралупи і т.д. - все це може перешкодити збивання. 
 

Починаємо працювати міксером на невеликій швидкості, поступово збільшуючи темп оборотів. Коли білкова суміш перетворитися в пишну білу піну, додаємо ванільний цукор. Продовжуємо збивати, частинами підсипаючи звичайний цукровий пісок.
 

Працюємо міксером до отримання «жорстких піків», тобто дуже густої маси, яка відмінно тримає форму і не сповзає по стінках при перевертанні посуду. Збиті білки повинні стати глянцевими, блискучими. Намагаємося максимально розчинити цукор - бажано, щоб крупинки зникли повністю, або залишилися дуже-дуже дрібними. В середньому на процес збивання білків йде 10-15 хвилин, але час може відрізнятися в залежності від конкретного міксера і його потужності. Іноді потрібно значно більше часу.
 

Від загальної збитою білкової маси відокремлюємо 3 ст. ложки і відкладаємо в інший посуд - з цієї частини ми сформуємо невеликі білі безе для оформлення торта. До решти маси завантажуємо арахіс.
 

Втручаємося горіхову крихту акуратними рухами від низу до верху.
 

Для випічки безе вибираємо великий лист, застилає пергаментним папером, на якій малюємо два кола. Обводимо олівцем тарілку або кришку діаметром 20-22 см. Можна зробити коржі трохи більше або менше - головне, щоб вони вмістилися на деко. Наносимо білково-горіхову суміш на папір - розподіляємо у вигляді двох круглих коржів, не виходячи за межі намальованою кола. Підрівнюємо поверхню коржів ножем - не залишаємо горбів. 
 

Частину горіхово-білкової суміші наносимо поруч з коржами одним пластом. Форма значення не має - цю частину ми будемо використовувати для обсипання торта. Відкладену раніше порцію білків перекладаємо в кондитерський мішок і відкидають на вільне місце дека в вигляді маленьких пірамідок. Ставимо деко з заготовками в прогріту духову піч. Температуру підтримуємо на позначці 100 градусів. Якщо піч газова, включаємо мінімальний вогонь і відкриваємо дверцята. 
 

Сушимо безе близько 2 годин (час може відрізнятися - залежить від духовки і розміру безе). Маленькі пірамідки для прикраси просушать швидше (зазвичай їм вистачає 1 години). Щоб перевірити готовність, проводимо пальцем по коржам - не повинно бути ніякого натяку на липкість, вся поверхня буде абсолютно сухий. При акуратному постукуванні по готовому коржу повинен лунати глухий звук, як ніби всередині порожньо. Якщо мало досвіду в приготуванні безе і визначити готовність важко, можна розламати, остудити і спробувати пласт, призначений для обсипання торта. Готове безе має похрускує і ретельно висушують всередині. Ми залишаємо коржі в вимкненій духовці до тих пір, поки вони повністю не охолонуть.
 

Крем для торта «Політ» рецепт

Молоко з'єднуємо з яєчним жовтком, додаємо цукор, розмішуємо. У рецепті представлені стандартні пропорції (по аналогії з рецептурою по ГОСТу), але з такою кількістю цукрового піску торт виходить сильно солодким, на межі нудотності. Якщо ви віддаєте перевагу помірну солодкість, рекомендуємо скоротити норму цукру для крему в 1,5-2 рази.
 

Ставимо молочну масу на повільний вогонь. При постійному перемішуванні доводимо до кипіння і варимо 2-3 хвилини. В протягом цього часу не відходимо від плити і не припиняємо перемішувати сироп, щоб він не пригоріла, а жовток не згорнувся. У результаті повинна вийти однорідна світло-жовта маса, за консистенцією нагадує рідке згущене молоко. Знімаємо сироп з вогню, охолоджуємо.
 

Масло завчасно дістаємо з холоду, витримуємо при кімнатній температурі до сильного розм'якшення. До м'якому, кремоподібна масляного бруска додаємо ванільний цукор. Збиваємо 3-5 хвилин - до пишної маси.
 

Маленькими порціями поступово додаємо до масла повністю остиглий молочний сироп, продовжуючи працювати міксером.
 

Коли весь сироп і масло об'єднаються в єдиний крем, додаємо коньяк. Ще трохи збиваємо. Відокремлюємо від загальної маси приблизно 1 ложку крему для оформлення.
 

Збірка торта «Політ»

Остиглі коржі знімаємо з паперу, один переносимо на тарілку (попередньо посуд можна зовсім трохи змастити масляним кремом, щоб безе закріпилося на місці і не їздило по тарілці при складанні торта). Наносимо на корж приблизно 1/2 крему.
 

Розмазує по всій поверхні. Безе дуже крихке, тому працюємо акуратно. Але навіть якщо корж трісне або трохи розкришиться, нічого страшного, продовжуємо збірку - масляний крем все з'єднає.
 

Зверху викладаємо другий корж-безе, краще дном догори, щоб торт вийшов ідеально рівним. Промащуємо десерт з усіх боків залишками масляної маси. 
 

Пласт, якої ми випікали для обсипання, розламуємо вручну, або кладемо в пакет і кілька разів проходимся качалкою. Наносимо велику крихту на поверхню і бічні сторони торта, злегка притискаючи долонею. 
 

Залишки масляної маси змішуємо з просіяним какао-порошком. Оформляємо торт будь-яким способом - можна перекласти шоколадний крем в кондитерський мішок і зробити маленькі завитки, або взяти звичайний пакет і, відрізавши кінчик, намалювати подобу павутини (як в нашому прикладі). Пірамідки безе розміщуємо на поверхні десерту в довільному порядку.
 

Перед подачею даємо торту постояти в холодильнику мінімум 3 години, щоб крем і коржі краще скріпилися, тоді різати десерт на порції стане набагато зручніше. 
 

Торт «Політ» готовий! Насолоджуємося хрустким і повітряним десертною стравою! Приємного чаювання!



Категорія: Торти | Додав: 19.04.2018
Переглядів: 1396 | Рейтинг: 0.0/0


Всього коментарів: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2024