Домашня кухня
Кекс «Мармуровий» |
Торт «П'яна вишня» |
Курка в горщиках з картоплею |
Статистика |
Онлайн всього: 2 Гостей: 2 Користувачів: 0
|
|
Басбуса (арабська солодкість з кокосом)
Басбуса - арабська солодкість, що представляє собою смачний, соковитий пиріг з кокосовою стружкою. Тісто замішується на кисломолочний продукт (кефірі або натуральному йогурті) з рясним додаванням манної крупи, тому басбуса трохи нагадує знайомий всім маннік. Але від останнього арабська десерт значно відрізняється більш м'якою, розсипчастою текстурою, а також вологою консистенцією.
Незважаючи на екзотичний посил, все що входять до складу рецепта продукти прості і без праці знайдуться майже в кожному будинку. До «заморським» інгредієнтів можна віднести, мабуть, тільки стружку кокоса, але і вона зараз представлена в достатку на полицях будь-яких супермаркетів.
Складові:
- кефір (або натуральний йогурт) - 200 мл;
- рослинне масло - 200 мл;
- яйце - 1 шт .;
- кокосова стружка - 70 г;
- манна крупа - 150 г;
- цукор - 150 г;
- борошно - 120 г;
- розпушувач тіста - 2 ч. ложки;
- ванільний цукор - 1 пакетик (8-10 г);
- мигдаль або інші горіхи - 20-30 г.
Для просочення:
- лимонний сік - 2 ст. ложки;
- вода - 100 мл;
- цукор - 100 г.
Басбуса рецепт з фото крок за кроком
Як приготувати арабська маннік басбуса
1. Для тесту відразу з'єднуємо всі сухі компоненти - манку, стружку кокоса, ванільний і простий цукор, розпушувач, борошно. Розмішуємо.
2. Вливаємо кефір (або несолодкий питний йогурт без добавок). Слідом додаємо масло - підійде тільки рафінована, тобто не має запаху і вираженого смаку. Нерафінована для приготування випічки не годиться - воно дасть неприємний присмак.
3. Окремо злегка збовтуємо виделкою яйце (тільки до з'єднання білка з жовтком), додаємо до загальної маси.
4. Все ретельно перемішуємо. Тісто виходить не сильно густе і не повністю однорідне. За зовнішнім виглядом і консистенції маса нагадує манну кашу.
5. Форму прокладаємо пергаментним папером або трохи змащуємо маслом. Рівне розподіляємо в'язке тісто по всьому периметру. Форму краще взяти прямокутну зі сторонами 23-24 см, що не менше - шар тесту не повинен бути занадто товстим.
6. Зверху розподіляємо мигдаль, а потім відправляємо пиріг в розігріту духовку (температура 180 градусів). Випікаємо 30-40 хвилин. Перевіряємо готовність, проколовши м'якуш шпажкою або зубочисткою.
7. Поки печеться пиріг, готуємо сироп-просочення. Цукор заливаємо водою і додаємо сік лимона, який вдало розбавить солодкість десерту.
8. Доводимо рідину до кипіння, помішуючи. Даємо покипіти пару хвилин, потім знімаємо з вогню і охолоджуємо.
9. Діставши з духовки, дозволяємо випічці «відпочити» 10-15 хвилин.
10. Потім приступаємо до просочення - не виймаючи з посуду, гострим ножем ріжемо на великі прямокутні або квадратні порційні шматочки. Прорізи поки робимо не до кінця, щоб весь сироп НЕ стек на дно форми. Поливаємо гарячий пиріг охолодженої сумішшю цукру, води і лимона. За допомогою столової ложки змочуємо весь верх пирога, в тому числі і мигдаль. Намагаємося трохи заливати сироп і в прорізи.
11. Просочений десерт повністю охолоджуємо. Тепер розрізаємо до кінця, акуратно дістаємо з форми - басбуса дуже ніжна і розсипчаста, тому намагаємося її не розкришити. Можна накладати десерт в тарілки ложкою. Зберігати таку випічку потрібно в щільно закритій ємності або в пакеті, щоб вона довше не втратила свої властивості.
Смачна арабська солодкість басбуса готова! Приємного чаювання!
|
Категорія: Пироги | Додав: 15.04.2018
|
Переглядів: 770
| Рейтинг: 0.0/0 |
|