Вівторок
23.04.2024
19:04
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна сторінка | Зворотній зв'язок | Все про шиття | Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Пироги
Торти
Тістечка
Кекси і маффіни
Піца
Пиріжки і булочки
Печиво
Млинці та оладки
Пошук рецепта
/_pu/3/32521202.jpg
Торт шоколадний зі сметанним кремом
/_pu/0/33297152.jpg
Тефтелі в духовці
/_pu/2/71993750.jpg
Тарт з мигдальним кремом
Вхід на сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Рецепти » Випічка » Торти


Торт «Пташине молоко»

Торт «Пташине молоко» з ніжним білковим суфле - класичний десерт популярний з радянських часів. Щоб поласувати цим кондитерським виробом, тоді доводилося вистоювати величезні багатогодинні черги, а унікальний рецепт тримався в строгому секреті.

Зараз торт «Пташине молоко» можна спокійно зробити вдома - продукти доступні, а рецептів на просторах інтернету безліч. За час свого існування десерт придбав різні варіації приготування, але сьогодні сформуємо суфле, наближаючись до первісного варіанта. З незначних відступів - заміна агар-агар желатином і зменшення цукру.
 
Складові:

Для коржа:
  • яйця - 2 шт .;
  • цукор - 50 г;
  • ванільний цукор - 1 ч. ложка;
  • борошно - 50 г.

Для просочення:
  • вода - 30 мл;
  • цукор - 1 ч. ложка.

Для суфле:
  • яєчні білки - 3 шт .;
  • цукор - 250 г (+ 80 г води);
  • вершкове масло - 200 г;
  • згущене молоко - 100 г;
  • желатин порошковий - 15 г;
  • лимонний сік - 1 ст. ложка;
  • ванільний цукор - 1 ч. ложка;
  • сіль - пучку.

Для глазурі:
  • темний шоколад - 100 г;
  • вершкове масло - 50 г.


Торт «Пташине молоко» рецепт з фото крок за кроком

Готуємо корж. До яйцям додаємо простий і ванільний цукор, збиваємо не менше 5 хвилин - до «повітряної» маси. 
 

На яєчну піну невеликими порціями просіюємо борошно. Кожен раз плавно і дбайливо втручаємося її строго знизу вгору, щоб пишне тісто не осіло. 
 

Дно рознімної ємності діаметром 22 см прокладаємо пергаментним папером або ретельно промазуємо шматочком масла. Розподіляємо тісто рівним шаром і відправляємо в прогріту духовку (температура 180 градусів).
 

Випікаємо корж 10-15 хвилин, перевіряючи м'якуш на сухість сірником / зубочисткою. Готову випічку охолоджуємо. 
 

Проходимся ножем уздовж бортів форми, відокремлюючи остиглий корж від стінок. Знімаємо кільце, промиваємо. Корж викладаємо на тарілку і поливаємо просоченням (розчиненим у воді цукром). Встановлюємо кільце. 
 

Суфле для торта «Пташине молоко» рецепт з фото

М'яке масло кімнатної температури збиваємо до пишності, поступово вливаючи згущене молоко. Працюємо міксером до з'єднання компонентів. Отриманий масляний крем поки прибираємо в сторону (не в холодильник!). 
 

Желатин заливаємо 120 мл холодної води. Ми залишаємо для набухання на 10 хвилин або на час, вказаний в інструкції. 
 

Готуємо сироп. Цукор висипаємо в каструльку з товстим дном. 
 

Додаємо воду. У класичному рецепті торта «Пташине молоко» цукру потрібно в півтора рази більше, тому любителі сильно солодких десертів, а також бажаючі максимально наблизитися до вихідного смаку можуть збільшити норму. Тільки не забуваємо пропорційно збільшити і кількість води! 
 

Ставимо каструльку на середній вогонь. Сироп необхідно нагріти до температури 110 градусів, тому тут потрібно кулінарний термометр. Без нього готувати сироп дуже ризиковано, так як зловити момент буде набагато складніше. В такому випадку доведеться орієнтуватися на «тонку нитку», тобто дивитися, коли сироп буде тягнутися з ложки безперервної тонкою цівкою. На весь процес піде близько 10 хвилин, тому паралельно ми встигнемо підготувати білки. 
 

До яєчним білкам додаємо дрібку солі, лимонний сік і ванільний цукор. Збиваємо до міцної маси, яка при перевертанні миски буде стійко триматися на місці, не сповзаючи по стінках. Нагадуємо, що віночки і миска при роботі з білками повинні бути сухими і ідеально чистими, без жиру. Вкрай важливо правильно збити білкову суміш - від цього будуть залежати смакові якості і консистенція суфле! 
 

Нагрівся сироп знімаємо з вогню і повільно тонкою цівкою вливаємо до білків по стінці миски, продовжуючи збивати масу. Постійно працюємо міксером до тих пір, поки білкова суміш не охолоне до кімнатної температури (близько 10 хвилин). Якщо все було зроблено правильно, в результаті вийде дуже густий однорідний білковий крем. 
 

Частинами додаємо до білків масло зі згущеним молоком, збиваючи на найменшій швидкості і зовсім недовго (тільки до об'єднання компонентів). 
 

Набряклу желатинову масу прогреваем, активно перемішуючи, до повного розчинення порошку. Можна це зробити за допомогою «водяної бані» або, наприклад, помістити чашу з желатином в більшу за розміром посуд з гарячою водою. Не забуваємо, що желатин не можна кип'ятити.
 

Злегка охолоджуємо, а потім вливаємо желатиновий розчин тонкою цівкою в крем при збиванні міксером. Після додавання желатину маса стане більш рідкою.
 

Виливаємо білосніжний крем на корж, розрівнюємо верх. Ставимо в холодильник до «схоплювання» суфле (на 2-4 години). 
 

Глазур для торта «Пташине молоко» рецепт

Готовий торт покриємо глазур'ю. Шоколад розколюємо на дольки, змішуємо з шматочками масла. Розміщуємо на «водяну баню». 
 

Безперервно перемішуємо шоколадно-масляну суміш до повного розплавлення і отримання однорідної глянцевої глазурі. Стежимо, щоб вода в нижній ємності не стосувалася дна верхньої миски. Працюємо на маленькому вогні, щоб не перегріти шоколад.
 

Трохи остудивши, розподіляємо глазур по поверхні суфле. Прибираємо торт в холодильник до застигання шоколаду.
 

За бажанням можна намалювати розтопленим шоколадом візерунок, наприклад, провести тонкі пересічні лінії або зробити напис.
 

Акуратно проводимо лезом ножа уздовж бортів, а потім знімаємо кільце. 
 

Просочуватися торту «Пташине молоко» не потрібно, але якщо є можливість, бажано дозволити йому настоятися ніч в холодильнику. На наступний день суфле стане трохи більш щільним, а сам десерт буде ще смачніше.
 

Торт «Пташине молоко» готовий! Приємного чаювання!



Категорія: Торти | Додав: 19.04.2018
Переглядів: 588 | Рейтинг: 0.0/0


Всього коментарів: 0
avatar
Copyright MyCorp © 2024