Домашня кухня
Міні-піца на батоні |
Домашні пельмені (як зробити пельменное тісто) |
Салат з полуницею і руколою |
Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|
|
Хачапурі по-імеретинськи (з сиром)
Хачапурі - грузинське страва, що представляє собою борошняний виріб з начинкою. Єдиного рецепта цієї страви не існує: є хачапурі по-мегрельських, по-аджарський, по-імеретинськи і т.д. Випічку готують на дріжджовому, бездріжджовий, а іноді навіть листковому тісті. Експериментують і з наповнювачем - крім сиру до складу іноді включають сир або зелень.
Сьогодні ми розглянемо як в домашніх умовах зробити хачапурі по-імеретинськи. Ці плоскі коржі виготовляють на особливому тесті - дріжджі в процесі не використовуються, але і без них створюється досить кисле середовище, завдяки чому випічка виходить дуже ніжною. Обов'язковим компонентом рецепта є мацоні (грузинський кисломолочний напій), в який вводять ще й додатковий розпушувач у вигляді соди. В результаті замішується некруте, пластичне тісто. У домашніх умовах мацоні можна замінити кефіром або кислим молоком, а замість імеретинського сиру для начинки задіяти сулугуні або його аналог.
Складові:
Для тесту:
- кефір (в оригіналі мацоні) - 500 мл;
- сіль - 1 ч. ложка;
- цукор - 1 ч. ложка;
- харчова сода - 2/3 ч. ложки;
- рослинне масло - 2 ст. ложки;
- борошно - скільки візьме тісто (приблизно 600-800 г).
Для начинки:
- сир сулугуні (в оригіналі имеретинский) - 800 г;
- яйця - 2 шт .;
- вершкове масло - 60 г (+ 50-80 г для мастила хачапурі).
Хачапурі по-імеретинськи рецепт з фото
Як зробити тісто для хачапурі по-імеретинськи
В кисломолочний напій розчиняємо харчову соду, ретельно розмішуємо до повного розчинення порошку.
Слідом кидаємо сіль, цукор і вливаємо олію з нейтральним ароматом, перемішуємо.
Невеликими порціями підсипає борошно. Коли борошняна маса стане досить густою і буде з працею перемішуватися ложкою, викладаємо вміст миски на плоску поверхню, присипану борошном. Приступаємо до замісу вручну.
Добиваємося отримання м'якою і приємною на дотик текстури - сильно щільним і тугим тісто для хачапурі бути не повинно! Борошно додаємо потроху - як тільки еластична маса перестане приставати до долонь, зупиняємося. В даному випадку важливо не переборщити - від перенасичення борошном тісто може вийти «гумовим» на смак.
Як зробити начинку для хачапурі по-імеретинськи
Дозволяємо м'якому тісту для хачапурі «відпочити» хвилин 20, а тим часом готуємо начинку. Трьом крупною стружкою сулугуні (або інший схожий сир), додаємо 2 яйця і підтале вершкове масло.
Вимішуємо до однорідності сирну суміш.
Як приготувати хачапурі по-імеретинськи
Від тесту відщипуємо шматочок розміром з персик, розгортаємо тонкий коло. По центру розміщуємо рясну порцію сирної маси. Начинку не економимо!
Краї тесту піднімаємо до центру і ретельно защипуємо.
Перевертаємо «пиріжок» швом вниз, акуратно розтягуємо руками в коржик, а потім злегка розплющуємо качалкою. Таким чином формуємо заготовки з начинкою з тіста.
Традиційно смажать хачапурі по-імеретинськи на добре розігрітій сухій сковороді, але якщо є сумніви в якості антипригарного покриття, в домашніх умовах допускається трохи змастити сковорідку вершковим маслом. Обсмажуємо коржі на середньому вогні по 3-5 хвилин з кожного боку (до помітного зарумянивания).
Знявши з плити, змащуємо хачапурі шматочком вершкового масла.
Подаємо хачапурі по-імеретинськи теплими!
Такі коржі хороші вприкуску з супами, бульйонами, другими стравами. Смачного!
|
Категорія: Пиріжки і булочки | Додав: 23.04.2018
|
Переглядів: 1182
| Рейтинг: 0.0/0 |
|