Домашня кухня
Куряча грудка, запечена в духовці |
Стіжки з фаршу в духовці |
Торт «Пеле» |
Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|
|
Хачапурі по-аджарський
Хачапурі, знамениті грузинські пироги, мають регіональну відмінність як за формою, так і за складом тіста. Хачапурі по-аджарський, рецепт яких ми розглянемо сьогодні, ліплять у вигляді човника, начиняють сиром, а в кінці приготування заливають яйцем. В оригіналі тісто для цього грузинського пирога замішують на мацоні, але в домашніх умовах допускається замінити цей кисломолочний напій кефіром або молоком (як в нашому прикладі).
Випічка виходить дуже ситної - однієї борошняної «човники» з сиром цілком вистачить, щоб вдосталь наїстися, тому такі пироги можна сміливо їсти в якості повноцінного другого блюда без будь-яких доповнень. Хрусткі бортики, тонке тісто і солонувата сирна начинка - це дуже смачно!
Складові:
Для тесту:
- молоко - 125 мл;
- вода питна - 125 мл;
- сухі дріжджі - 7 г;
- сіль - 1 ч. ложка;
- цукор - 2 ч. ложки;
- рослинне масло - 1-2 ст. ложки;
- яйце - 1 шт .;
- борошно - приблизно 400 г (дивитися по консистенції).
Для начинки:
- сир сулугуні - 250 г;
- адигейський сир або фета - 250 г;
- вершкове масло - 100 г;
- яйця - 4-5 шт.
Хачапурі по-аджарський рецепт з фото крок за кроком
Як зробити тісто для хачапурі по-аджарський
1. Молоко змішуємо з водою, прогріваємо до теплого, але не гарячого стану. Всипаємо цукор, дріжджі і ретельно розмішуємо. Ми залишаємо хвилин на 10.
2. Далі вливаємо олію, кидаємо сіль, додаємо яйце. Змішуємо компоненти.
3. Поступово підсипає просіяне борошно, приступаємо до замісу.
4. Тісто для хачапурі по-аджарський повинне вийти еластичним, м'яким і дуже ніжним. Дозування борошна варіюємо самостійно, орієнтуючись по консистенції. Як тільки тісто перестане липнути до долонь, поміщаємо його в велику чисту миску, накриваємо рушником і прибираємо в тепло на 1 годину. Через зазначений час обминали збільшилася масу і залишаємо в теплі ще хвилин на 30.
Як зробити начинку для хачапурі по-аджарський
5. Паралельно готуємо начинку. В оригіналі для хачапурі по-аджарський використовується малосольний имеретинский сир, але так як у нас в продажу знайти його неможливо, застосовуємо заміну у вигляді суміші сулугуні і адигейського сиру (також підійде суміш сулугуні і фети). Трьом сири крупною стружкою.
6. Для соковитості додаємо розтоплене масло, вимішуємо. Знімаємо пробу, при необхідності солимо. Начинка для хачапури по-аджарски рецепт
7. Тісто ділимо на 4-5 рівних частин (в залежності від бажаного розміру хачапурі). Розкачуємо великі тонкі овали.
8. З верхнього і нижнього краю викладаємо невеликі бортики з сирної маси.
9. Звертаємо паралельні сторони трубочками і зводимо їх центру. Сирна начинка повинна виявитися всередині сформованих валиків.
10. Скріплюємо краю, надаючи заготівлі форму човники. Защипуємо тісто дуже ретельно, щоб під час випікання борти не розгорнулися. Потім розсовуємо пальцями згорнуті краю, наповнюємо сформовану «човник» сирним «фаршем».
11. Перекладаємо хачапурі на деко з пергаментом. За бажанням бортики можна промазати збитим яйцем або жовтком, збовтаним з ложкою води. Випікаємо хачапурі по-аджарський в прогрітій до 200 градусів духовці близько 15-25 хвилин.
12. Потім витягуємо практично готові хачапурі, ложкою злегка розриваємо сирну начинку і вливаємо в кожну «човник» сире яйце. Відправляємо пироги в духовку на 2-4 хвилини (білок повинен злегка «схопитися», а жовток залишитися рідким). Борти готових хачапурі змащуємо вершковим маслом, а також кидаємо по невеликому шматочку масла в начинку.
13. Подаємо хачапурі по-аджарський гарячими або дуже теплими.
Смачного!
|
Категорія: Пироги | Додав: 13.04.2018
|
Переглядів: 689
| Рейтинг: 0.0/0 |
|