Домашня кухня
Салат з маринованими печерицями, м'ясом і перцем |
Яловичі реберця в духовці з картоплею |
Салат «Кавунова долька» |
Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|
|
Картопляний гратен
Картопляний гратен є чимось середнім між пирогом і запіканкою. Нарізаний тонкими скибочками і покритий рясним шаром тертого сиру, картопля в молочній підливі максимально розм'якшується і насичується приємним вершковим ароматом.
М'ясо при такій технології не додається, адже підсумкове блюдо і без того містить достатню кількість білків і жирів, та й на смак виходить цілком самодостатнім! Давайте ж швидше приготуємо простий картопляний гратен за рецептом з фото крок за кроком!
Складові:
- картопля - 1 кг;
- вершки (30-38%) - 300 мл;
- молоко - 300 мл;
- часник - 2 зубці;
- мускатний горіх (за бажанням) - ½ ч. ложки;
- сир - 150 г;
- сіль за смаком.
Картопляний гратен рецепт з фото крок за кроком в домашніх умовах
Як приготувати картопляний гратен
1. Промивши і очистивши, нарізаємо картопляні бульби кружечками товщиною 2-3 мм.
2. Молоко з'єднуємо з вершками в просторій каструлі. Два невеликих зубця часнику дрібно рубаємо ножем і додаємо до молочної суміші. Доводимо рідину до кипіння на невеликому вогні, солимо за смаком, за бажанням додаємо мускатний горіх або інші спеції / прянощі.
3. Весь нарізану картоплю завантажуємо в киплячу вершково-молочну масу. Для приготування картопляного грата бажано брати вершки не менше 30 відсотків. По-перше, з ними блюдо виходить набагато смачніше, а по-друге, чим вище жирність вершків, тим менше ймовірність їх згортання при кипінні.
4. Варимо картопляну нарізку під кришкою на невеликому вогні 5-10 хвилин (до напівготовності). Уважно стежимо, щоб скибочки картоплі не переварити, так як в залежності від сорту бульб час варіння може бути різним.
5. Напівготові картопляні гуртки витягаємо шумівкою з молочної підливи, викладаємо в трохи змащену вершковим маслом форму рядами в 2-3 шари. Заливаємо картопля залишилася в каструлі сумішшю вершків і молока.
6. Сир тремо крупно і рівномірно розподіляємо зверху.
7. Відправляємо майбутній картопляний гратен в прогріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин (до повної готовності картоплі). Довше тримати блюдо в духовій печі не варто, так як навіть самі жирні вершки «не люблять» тривалий кипіння.
8. Ароматний картопля, запечена в вершках і молоці, подаємо гарячим в супроводі молочної підливи.
Ніжний, насичений вершковими нотками, картопляний гратен підкуповує простотою і бездоганним смаком. Приємного вам апетиту!
|
Категорія: Овочеві страви | Додав: 03.04.2018
|
Переглядів: 1525
| Рейтинг: 0.0/0 |
|