Домашня кухня
Салат грецький класичний |
Заливне з язика яловичого |
Класичний борщ з м'ясом |
Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|
|
Шведські фрикадельки з вершковим соусом
Апетитні котбулар з вершковим соусом і солодким джемом отримали популярність завдяки мережі магазинів IKEA, де це блюдо вже давно користується колосальним попитом. Маленькі м'ясні кульки виходять дуже соковитими, ароматними і неймовірно смачними! А рясне кількість ніжної підливи і нестандартне доповнення у вигляді ягідного джему роблять блюдо ще більш цікавим і апетитним!
Приготувати знамениті шведські фрикадельки як в Ікеа можна і у себе вдома. Для цього нам буде потрібно два види фаршу, вершки, м'ясний бульйон і ще трохи простих, цілком доступних продуктів. Джем для подачі страви можна купити вже готовий або зробити самостійно, слідуючи нашим рецептом.
Складові:
- яловичий фарш - 300 г;
- свинячий фарш - 300 г;
- цибуля ріпчаста - 2 невеликі головки;
- яйце - 1 шт .;
- батон черствий або панірувальні сухарі - 50 г;
- вершки 10-20% або молоко - 50-100 мл;
- картопля варена - 2 маленькі штуки;
- часник - 1-2 зубці;
- сіль, запашний перець - за смаком;
- рослинне масло - 2-3 ст. ложки;
- вершкове масло - 4-5 ст. ложок.
Для соусу:
- вершки 20% - 150 мл;
- м'ясний бульйон - 300 мл;
- борошно - 30 г;
- вершкове масло - 50 г;
- сіль, перець - за смаком.
Для джему (за бажанням):
- брусниця (можна замінити журавлиною) - 100 г;
- цукор - 40-50 г.
Шведські фрикадельки рецепт з фото
Як готувати котбулар як в Ікеа будинку
1. Змочуємо вершками або молоком черствий батон (попередньо зрізавши кірки) або панірувальні сухарі.
2. Цибулини дрібно рубаємо, обсмажуємо на вершковому маслі (2-3 ст. Ложки) до м'якості і золотистого.
3. Змішуємо два види фаршу, додаємо обсмажену цибулю, яйце, вичавлений через прес часник. Змочений вершками батон розминаємо руками і теж завантажуємо до м'ясної маси, ретельно перемішуємо.
4. Охолоджений варену картоплю очищаємо, товкачем перетворюємо в однорідне пюре і вводимо до фаршу. Смак картоплі в готових фрикадельках відчуватися не буде - він використовується для отримання більш ніжної текстури. Солимо м'ясну масу, приправляємо меленим запашним перцем, перемішуємо.
5. Ліпимо невеликі круглі заготовки (вийде приблизно 30-35 штук). Перед формуванням фрикадельок бажано потримати фарш в холодильнику хвилин 40, щоб м'ясні кульки краще тримали форму і не розвалилися при смаженні.
6. На сковороді розігріваємо суміш рослинного і вершкового масел. Смажимо фрикадельки на сильному вогні з усіх боків до зарум'янювання. Обсмажувати м'ясні кульки необхідно невеликими порціями (в 2-3 заходу). Якщо викласти все заготовки відразу, фрикадельки пустять сік і замість смаження будуть гаситися.
7. Обсмажені м'ясні кульки викладаємо на деко і доводимо до готовності в розігрітій духовці з температурою 180 градусів протягом 15-20 хвилин.
Вершковий соус для шведських фрикадельок як Ікеа
8. На середньому вогні розтоплюємо вершкове масло. Додаємо просіяне борошно, оперативно і дуже ретельно розмішуємо. Поступово підливати м'ясний бульйон, продовжуючи перемішувати соус.
9. Далі таким же чином вливаємо вершки (поступово і при безперервному помішуванні). Вершковий соус для шведських фрикадельок повинен вийти не сильно густим, вільно стікає з ложки. При необхідності можна додати ще бульйону. Готовий соус солимо, перчимо до смаку.
Як зробити джем для шведських фрикадельок
10. У Ікеа котбулар подають з джемом. Для його приготування потрібна брусниця, але так як в продажу знайти цю ягоду не дуже просто, в якості заміни підійде свіжа або заморожена журавлина. Засипаємо ягоду цукром, додаємо 3 столові ложки води, доводимо до кипіння.
11. Розчавлює журавлину товкачем, варимо суміш на повільному вогні до легкого загустіння. Остужаем.
12. Подаємо котбулар з ягідним джемом і гарячим вершковим соусом. Як гарнір відмінно підійде варену картоплю або овочева суміш.
Смачного!
|
Категорія: Страви з м'яса | Додав: 26.03.2018
|
Переглядів: 937
| Рейтинг: 0.0/0 |
|