Естонський кекс - вдалий спосіб «утилізації» невитрачених білків, що накопичилися у великій кількості. Вигідно застосувавши білкову масу, ми отримаємо відмінну випічку до чаю - апетитну, ніжну, з легким вершковим ароматом. Виріб порадує «легкістю», пористістю, приємний солодкий смак. Шматок за шматком випічка з'їдається швидко, не залишаючи крихт!
Обов'язкова умова для естонського кексу - ретельно збиті білки. Змішати компоненти на швидку руку тут не вийде - працюємо з тестом дбайливо, акуратно перешиваючи пишну білкову масу. Але в цілому процес не можна назвати складним, а якщо є навички приготування бісквіта, завдання і зовсім буде елементарної! Складові:
білки - 6 шт .;
вершкове масло - 100 г;
борошно - 160 г;
розпушувач тіста - 1 ч. ложка;
цукор - 200 г;
крохмаль картопляний - 1 ст. ложка.
Для начинки:
родзинки - 80 г;
борошно - 1 ст. ложка;
коньяк - 50 мл.
Естонський кекс на білках рецепт з фото крок за кроком
На самому початку приготування промиваємо родзинки, струшуємо краплі води. Розміщуємо в зручну посуд, заливаємо коньяком і прибираємо в сторону. Поки ми займаємося тестом, родзинки встигне насититися коньячним ароматом. Якщо немає бажання використовувати алкоголь, можна замочити родзинки в апельсиновому соку або просто пропустити цей крок.
Білки збиваємо до міцної стійкої маси, поступово додаючи 2 столові ложки цукру. Попередньо перевіряємо робочу миску на чистоту і сухість - залишки жиру, води або будь-яких забруднень порушать процес і буде складно домогтися потрібної консистенції.
В іншій мисці змішуємо борошно з крохмалем і розпушувачем. Просіваємо суміш, а потім додаємо цукор, що залишився. Перемішуємо.
У 3-4 прийоми вводимо суху суміш до білків, розмішуючи повітряну масу строго знизу вгору, дуже легкими і дбайливими рухами. Повністю розчиняємо сухі ділянки борошна.
Вершкове масло розпускаємо до рідкого стану на повільному вогні або за допомогою мікрохвильової печі. Обов'язково охолоджуємо і лише потім вливаємо до білків по стінці миски. Краще робити це в декілька заходів, кожен раз акуратно вмішуючи масло в тісто.
Ізюм відкидаємо на друшляк, потім паперовими серветками видаляємо з ягід вологу. Щоб родзинки більш рівномірно розподілився по тесту, додаємо до нього ложку борошна, перемішуємо.
Покритий борошняних шаром родзинки завантажуємо до тесту. Дбайливо розмішуємо.
Форму для кексу трохи змащуємо маслом (якщо посуд не силіконова, додатково пріпиліваем тонким шаром борошна). Переливаємо тягуче тісто в підготовлену ємність.
Випікаємо естонський кекс на білках близько 40 хвилин (до сухої сірники). Температура - 180 градусів.
Остужаем виріб у формі, потім виймаємо і розрізаємо порційними шматочками. За бажанням в якості легкого декору можна присипати випічку просіяного цукровою пудрою. В глазурі або помадці в даному випадку немає необхідності - естонський кекс і без доповнень має вдало збалансований смак.
Прекрасная выпечка! Сегодня мне муж разрешит с подругой провести досуг как мы любим, поиграть на спор на любимых онлайн играх. Правда он ещё не пробовал этот шедевр, но мне очень понравился и ему несомненно будет приятно, ведь я готовлю что-то новенькое крайне редко.