Домашня кухня
Пiде (турецькі «човники» з м'ясом) |
Торт «Трухлявий пень» |
Салат «Тбілісі» |
Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|
|
Суп харчо класичний
Класичний суп харчо - дуже ситне і апетитне блюдо грузинської кухні. Для отримання насиченого бульйону зазвичай застосовується яловичина, хоча існують рецепти і з застосуванням баранини або іншого м'яса. Характерною особливістю супу харчо є легка кислинка в смаку, що отримується за рахунок тклапі (засушеної м'якоті слив) або ж сливового соусу ткемалі. Через брак цих інгредієнтів деякі господині додають в суп звичайну томатну пасту, але робити це не рекомендується, адже смак страви буде вже не той.
Як правило, харчо готують з гострим перцем і великою кількістю часнику, хоча дозування «пекучих» інгредієнтів ви завжди можете контролювати самостійно, підлаштовуючи рецепт під свої особисті смакові переваги.
Інгредієнти у розрахунку на трилітрову каструлю:
- яловичина на кості - близько 500 г;
- цибулина - 1 шт .;
- рис - 100 г;
- соус ткемалі - 2-4 ст. ложки або по смаку;
- хмелі-сунелі - 1 ст. ложка;
- червоний гострий мелений перець (або стручок чилі) - за смаком;
- чорний запашний перець - 2-3 горошини;
- лавровий лист - 1-2 шт .;
- часник - 4-5 зубців;
- кінза свіжа - пучок;
- волоські горіхи - 100 г;
- рослинне масло - 2-3 ст. ложки;
- помідори свіжі - 2 шт .;
- сіль за смаком.
Грузинський суп харчо рецепт класичний з фото
Як варити суп харчо в домашніх умовах
1. Яловичину заливаємо водою і доводимо до кипіння. Знімаємо піну і відварюємо м'ясо 1,5-2 години (до готовності). Сіль поки не додаємо - кидаємо тільки горошини перцю і лавровий лист. Паралельно дрібно шаткуємо цибулю, обсмажуємо на рослинному маслі пару хвилин.
2. Помідори очищаємо від шкірки, для цього робимо на томатах перехресні розрізи.
3. Заливаємо овочі окропом і витримуємо хвилин 5, після чого відразу промиваємо холодною водою. Після таких дій шкірка буде зніматися дуже легко.
4. М'якоть томатів пюріруем блендером або подрібнюємо ножем і завантажуємо до вже м'якому цибулі. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо суміш на слабкому вогні 3-5 хвилин.
5. Готове м'ясо витягаємо з бульйону. Закладаємо погашений з томатним пюре цибулю.
6. Слідом завантажуємо попередньо промиті рисові зерна. Варимо суп при слабкому кипінні протягом 10 хвилин.
7. Паралельно варене м'ясо відокремлюємо від кістки і нарізаємо довільними шматочками. Занурюємо в бульйон.
8. Додаємо хмелі-сунелі і гострий перець за смаком. Замість меленого можна застосувати і свіжий перець чилі - для цього стручок потрібно розрізати по довжині і дрібно порубати, попередньо вичистивши все насіння.
9. Волоські горіхи подрібнюємо. Можна це зробити за допомогою блендера або будь-яким іншим відповідним способом, наприклад, натер на крупній тертці або розтерши в ступці. Закладаємо горіхи до практично готового супу.
10. Додаємо соус ткемалі, який додасть характерний для супу харчо злегка кислуватий присмак. Дозування соусу можна варіювати з урахуванням особистого смаку. Варимо суп ще 10 хвилин. В кінці кидаємо сіль, дрібно посічену кінзу і видавлюємо часник.
11. Наполягаємо перша страва під кришкою 10 хвилин, після чого розливаємо по порційних тарілках і подаємо. Класичний суп харчо можна доповнити шматочком свіжого лаваша.
Смачного!
|
Категорія: М'ясні супи | Додав: 23.03.2018
|
Переглядів: 602
| Рейтинг: 0.0/0 |
|